Eyckerheyde


Elke week trekken wij, bewoners van Eyckerheyde, met ons busje vol naar het IE zwembadje. De ene week op maandag, de andere week op vrijdag. Telkens gaat er vanuit drie leefgroepen een van ons mee, samen met een kiné en een opvoeder. Zo komt met een beurtrol iedereen wel eens aan de beurt.
Eens omgekleed laten we ons door de begeleiding via de tillift in het water zakken. Sommige van ons worden van op de roltafel via de trapjes in het water gedragen. En we vinden het steeds heel amusant als de Ludo dat komt doen. ‘Hei Ludo, alles goe?’. Want eerlijk is eerlijk, velen vinden het gewoon ook tof om naar ’t dolfijntje te komen om de Ludo nog eens goeiedag te zeggen. Voor velen van ons ondertussen al een zeer vertrouwd gezicht. En altijd geweldig al hij langskomt voor de kers op de taart .
Eens in het warme water, worden we ondersteund door onze begeleiders. Het is voor beiden altijd even zoeken naar een goeie houding. Sommige van ons komen direct tot ontspanning, anderen moeten toch weer even wennen.
Onze begeleiders vinden meestal wel vlug hoe wij op ons gemak gesteld kunnen worden. Het feit dat we nu hun volle aandacht krijgen is echt tof. Die hoeven nu alleen met ons bezig te zijn en kunnen inspelen op onze behoeften van dat moment.
De sessie in het water is verschillend voor ieder van ons. Sommigen houden er van om gewoon eens goed geknuffeld te worden. De warmte van het water, het juist geplaatste en gedoseerde lichaamscontact, de (non-)verbale communicatie met de begeleider, een rustgevend muziekje op de achtergrond. Een lachje, een knipoogje, een beetje zottekes doen, een liedje zingen, een beetje wiegen,… En, door onze beperkingen, is het op het droge niet altijd mogelijk om zo eens vastgepakt te worden, armen rond je heen te voelen.
Een van de grote krachten van water is dat je je eens gewichtsloos kan voelen. Mits de juiste ondersteuning van mijn begeleider en hulpmiddelen kan ik drijven, voel ik mezelf als veel lichter aan, heerlijk meegaand met de flow van het water… Eens geen druk van bed, stoel, badtafel,… Soms zelfs zonder onze begeleider, maar dan alleen op de ‘worstjes’ liggend. Knap toch!
Bewegingen die op het droge haast niet mogelijk zijn, lukken in het water wel. Daarom doen we naast relaxen, ook wel eens actievere oefeningen. Eens stappen in het water, hoofdcontrole oefenen, baksteenslag ,…

Je merkt het, het is voornamelijk ons ‘feel good’ moment, een ‘mij en ons’ moment, waarvan we hopen dat we er nog veel van mogen meemaken.

Groetjes
De bewoners van Eyckerheyde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...