Wat begon als een zoektocht naar een effectieve therapie voor zijn dochter die leed aan een hersenbeschadiging wegens zuurstofgebrek bij een premature geboorte in 1979,  mondde uit in een groot persoonlijk ontwikkelingsproces en een volledige omscholing van metaalbewerker tot therapeut, gespecialiseerd in het werken met kinderen en volwassenen die lijden aan infantiele encefalopathie (IE).  Ook wel aangeduid als hersenverlamming, cerebral palsy, spacticiteit, cerebraal parese of bewegingsstoornissen.

Waar reguliere therapieën niet het beoogde resultaat bleken te bewerkstelligen, heeft Ludo vanuit gevolgde opleidingen in Cranio Sacraaltherapie en Aqua-Wellness een eigen, zeer effectief gebleken methode ontwikkeld waarin deze beide richtingen zijn gecombineerd, om kinderen en volwassenen met motorische of meervoudige handicaps te laten ontspannen in water, hun bewegingsmogelijkheden te vergroten en de fysieke pijn te verlichten.

Daarnaast is gebleken dat met name het werken in het element water, mede doordat alle zintuigen worden geprikkeld, een bijzondere, positieve invloed heeft op de geest, het onderbewuste en het bewustzijn van cliënten.  Daardoor is deze methode van werken ook zeer waardevol gebleken voor geestelijk gehandicapten, mensen met autisme en bijv. sub-comapatiënten.

Hoewel voor iedereen een weldaad, zullen in het bijzonder mensen met een hersenletsel dat zich uit in enkelvoudige en meervoudige handicaps, zoals oa motorische en/of mentale handicap, autisme, hyperkinesie (ADHD), dementie enz. en mensen met problemen als reuma, MS, spierziekten, chronische pijnen… zeer gebaat zijn met deze gecombineerde methode van Cranio Sacraalwerk in water.

Ludo is oprichter en coördinator van het IE-zwembad.  Hij fungeert als een duizendpoot, maar zijn hart gaat uit naar zijn hoofdtaak nl. de begeleidingen in het water.  Hij is in het zwembad bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 u. tot 20.00 u. en zaterdag van 9.30 u. tot 17.00 u.  Hij volgde een specifieke opleiding om mensen met een handicap watertherapie te geven. Naast deze kennis is zijn wijsheid gegroeid uit 17 jaar ervaring in het water en ontwikkelde zo zijn unieke manier van watertherapie, wat een combinatie kan genoemd worden van ‘Wassertanzen’ en ‘Aquabalancing’.  Daarnaast is hij gecertifieerd Cranio-Sacraal Balancer; gespecifieerd betekent dit de CS-basiscursus & follow-up met uitbreiding van sphenoidwerk, talking to the heart, temporal, oogwerk, diepe spier- en fascia-release, viscerocranium, ontwinding van het ganse lichaam, Somato Emotional Release en Multiple Hands on.  Verder geeft hij cursus in waterwerk aan ouders en begeleid(st)ers.  

Vanwege zijn specifieke ervaring en deskundigheid is Ludo gevraagd en bereid gevonden om de nascholingsmodule ‘Cranio Sacraal in water’ te doceren.  Er zijn inmiddels enkele door Ludo opgeleide Cranio Sacraal therapeuten die ook elders in Nederland en België met deze methode in een speciaal bad werken.